Διδάσκων: Διονύσης Καββαθάς

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της συστηματικής μας προσέγγισης των Μέσων αποτελεί η προκείμενη ότι την ίδια στιγμή που τα Μέσα (φυσικά και τεχνικά) καθιστούν κάτι ακουστό, ορατό, αντιληπτό, αναγνώσιμο, απτό κ.α., αποσύρονται από το πεδίο αντίληψής μας και καθίστανται λανθάνοντα. Η λειτουργία τους είναι συνάρτηση της αδιαφάνειάς τους. Η προτεινόμενη θεωρία των Μέσων έχει ως στόχο την ανάδειξη του λανθάνοντος λειτουργικού συστήματος των Μέσων και, ως εκ τούτου, τη θεματοποίηση της αδιαφάνειάς τους, συζητώντας παράλληλα όλες τις υποκειμενικές και κοινωνικές συνέπειες (στις δομές της εξουσίας και της επιθυμίας) της παράδοξης λειτουργίας τους.


Προσφεύγοντας στις φιλοσοφικές παραδόσεις της χαιντεγκεριανής φαινομενολογίας της τεχνικής, της ντεριντιανής αποδόμησης της έννοιας της παρουσίας και της συστημικής θεωρίας και με συνεχή αναφορά στη λακανική ψυχανάλυση, θα ασκηθεί κριτική τόσο στις ανθρωποκεντρικές όσο και στις εργαλειακές θεωρίες των Μέσων.


Ταυτόχρονα θα μας απασχολήσει το θέμα της ιστορικότητας και ενδεχομενικότητας των Μέσων. Έχοντας ως αφετηρία τις ιστορικές μεθόδους της Γενεαλογίας του Νίτσε, της Αρχαιολογίας του Φουκώ, της Ιστορικο-υλιστικής θεωρίας του Μπένγιαμιν αλλά και της Υλικοτεχνολογικής του Κίτλερ, θα εστιάσουμε στις ρήξεις και ασυνέχειες που επιφέρουν στην αισθητηριακή μας αντίληψη τα εκάστοτε νέα μιντιακά «παραδείγματα» και οι αλλαγές τεχνικού προτύπου. Τέλος, έμφαση θα δοθεί στη συγκρότηση της νεωτερικότητας ως της απόλυτα μιντιακής εποχής, ερευνώντας τις συνέπειες αυτής της πανταχού παρουσίας των Μέσων στα πεδία της πολιτικής, της ιστορίας, της τέχνης και, κυρίως, της συγκρότησης συλλογικών και υποκειμενικών μορφών ζωής.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία
- Dirk Baecker, Επικοινωνία, Σμίλη, Αθήνα 2005                                                                                                                                           
- Walter Benjamin, Για το έργο τέχνης - Τρία δοκίμια, Πλέθρον, Αθήνα 2013
- Friedrich Kittler, Ιστορία των μέσων επικοινωνίας, αγγλική εκδοχή, History of communication media 
- Marshall McLuhan, Media – Οι προεκτάσεις του ανθρώπου, Κάλβος, Αθήνα 1992
- Wilem Flusser, Προς το σύμπαν των τεχνικών εικόνων, Σμίλα, Αθήνα 2008

------- Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ ------

 •  

     

   

  fb

   

   


  e-λεκτρονική τ@ξη 

   

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΜΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ"

   

  Συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ ή σκανάρετε τον παρακάτω κώδικα QR ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα πρόσβασης στην e-λεκτρονική τ@ξη όπου αναρτάται υλικό από διδάσκοντες/σες της κατεύθυνσης.

   

  QR e class


   

  ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΑΛΛΟ Π.Μ.Σ.

   

  Υπενθυμίζεται ότι κατά το εαρινό εξάμηνο φοιτητές/τριες που επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα, στη θέση ενός από τα δύο προσφερόμενα μαθήματα επιλογής να επιλέξουν είτε:
  -  ένα οποιοδήποτε μάθημα από την κατεύθυνση "Πολιτιστική Διαχείριση" ή από "Νέα Μέσα και Δημοσιογραφία
  είτε
  - ένα μάθημα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που προσφέρεται σε άλλο Π.Μ.Σ. του Παντείου ή άλλου Πανεπιστημίου στην Αθήνα με τουλάχιστον 7,5 πιστωτικές μονάδες [ECTS], αφού προηγηθεί έγκριση από τη Συντονιστική Επιτροπή της κατεύθυνσης "Επικοινωνία και Ρητορική των Μέσων".
   
   Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε την αίτηση που θα βρείτε  εδώ σε μορφή PDF ή σε μορφή MS WORD και αφού την υπογράψει η υπεύθυνη της κατεύθυνσης Καθηγήτρια Π. Ζέρη, να κατατεθεί  στη Γραμματεία του Τμήματος.
   
  Υπενθυμίζεται ότι η υπέρβαση τριων (3) απουσιών ανά μάθημα συνιστά αποτυχία στο μάθημα.
   
     

   

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

   

  Εδώ θα βρείτε τις διαφάνειες για το Σεμινάριο με θέμα:

  • - Βιβλιογραφική έρευνα (εργαλεία διαχείρισης και οργάνωσης βιβλιογραφικών δεδομένων) και συγγραφή εργασιών
  • - Μέθοδοι και τεχνικές αναζήτησης πηγών σε έντυπο και ψηφιακό περιβάλλον
  • - Κανόνες συγγραφής (πρότυπα)
   
   

   

  Παραλαβή κωδικών

  Μπορείτε να παραλάβετε τους κωδικούς για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες [έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας - έλεγχο βαθμολογίας] αυτοπροσώπως από τη Γραμματεία του Τμήματος