Διδάσκων: Διονύσης Καββαθάς

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της συστηματικής μας προσέγγισης των Μέσων αποτελεί η προκείμενη ότι την ίδια στιγμή που τα Μέσα (φυσικά και τεχνικά) καθιστούν κάτι ακουστό, ορατό, αντιληπτό, αναγνώσιμο, απτό κ.α., αποσύρονται από το πεδίο αντίληψής μας και καθίστανται λανθάνοντα. Η λειτουργία τους είναι συνάρτηση της αδιαφάνειάς τους. Η προτεινόμενη θεωρία των Μέσων έχει ως στόχο την ανάδειξη του λανθάνοντος λειτουργικού συστήματος των Μέσων και, ως εκ τούτου, τη θεματοποίηση της αδιαφάνειάς τους, συζητώντας παράλληλα όλες τις υποκειμενικές και κοινωνικές συνέπειες (στις δομές της εξουσίας και της επιθυμίας) της παράδοξης λειτουργίας τους.


Προσφεύγοντας στις φιλοσοφικές παραδόσεις της χαιντεγκεριανής φαινομενολογίας της τεχνικής, της ντεριντιανής αποδόμησης της έννοιας της παρουσίας και της συστημικής θεωρίας και με συνεχή αναφορά στη λακανική ψυχανάλυση, θα ασκηθεί κριτική τόσο στις ανθρωποκεντρικές όσο και στις εργαλειακές θεωρίες των Μέσων.


Ταυτόχρονα θα μας απασχολήσει το θέμα της ιστορικότητας και ενδεχομενικότητας των Μέσων. Έχοντας ως αφετηρία τις ιστορικές μεθόδους της Γενεαλογίας του Νίτσε, της Αρχαιολογίας του Φουκώ, της Ιστορικο-υλιστικής θεωρίας του Μπένγιαμιν αλλά και της Υλικοτεχνολογικής του Κίτλερ, θα εστιάσουμε στις ρήξεις και ασυνέχειες που επιφέρουν στην αισθητηριακή μας αντίληψη τα εκάστοτε νέα μιντιακά «παραδείγματα» και οι αλλαγές τεχνικού προτύπου. Τέλος, έμφαση θα δοθεί στη συγκρότηση της νεωτερικότητας ως της απόλυτα μιντιακής εποχής, ερευνώντας τις συνέπειες αυτής της πανταχού παρουσίας των Μέσων στα πεδία της πολιτικής, της ιστορίας, της τέχνης και, κυρίως, της συγκρότησης συλλογικών και υποκειμενικών μορφών ζωής.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία
- Dirk Baecker, Επικοινωνία, Σμίλη, Αθήνα 2005                                                                                                                                           
- Walter Benjamin, Για το έργο τέχνης - Τρία δοκίμια, Πλέθρον, Αθήνα 2013
- Friedrich Kittler, Ιστορία των μέσων επικοινωνίας, αγγλική εκδοχή, History of communication media 
- Marshall McLuhan, Media – Οι προεκτάσεις του ανθρώπου, Κάλβος, Αθήνα 1992
- Wilem Flusser, Προς το σύμπαν των τεχνικών εικόνων, Σμίλα, Αθήνα 2008